BDAR

Jūsų asmens duomenų valdymas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą naudoti slapukus. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Slapukų politika Privatumo politika

 


Spausdinti

Finansavimas

Bifunkcinio biokatalizatoriaus, sujungto skirtingais peptidiniais jungtukais, aktyvumo ir stabilumo tyrimai

Nr. 09.3.3-LMT-K-712-15-0028

Paraiškos būsena:
Baigtas įgyvendinti
Vykdytojas Vilniaus universitetas
Savivaldybė
Priemonė MOKSLININKŲ, KITŲ TYRĖJŲ, STUDENTŲ MOKSLINĖS KOMPETENCIJOS UGDYMAS PER PRAKTINĘ MOKSLINĘ VEIKLĄ
Prioritetas 9 PRIORITETAS. Visuomenės švietimas ir žmogiškųjų išteklių potencialo didinimas
Kvietimo kodas 09.3.3-LMT-K-712-15

Šiuo metu hidrolazės, o jų tarpe lipazės ir proteazės (tarp jų ir keratinazės), savo poreikiu pasaulyje yra pirmaujantys fermentai pramoninės biotechnologijos sektoriuje. Tiek lipazės, tiek keratinazės, nors ir hidrolizuoja skirtingos prigimties substratus, yra svarbios odos perdirbime, pašalinant riebalų ir plaukų/kailio likučius; detergentų gamyboje; biodujų ir biokuro gamybos sektoriuje; nuotekų valyme; plastikų degradacijoje ir kt. Nauji sulieti proteoliziniai-lipoliziniai fermentai gali padėti sumažinti pavienių fermentų gamybai naudojamas išlaidas bei būti alternatyva minėtose pramonėse srityse šiandien naudojamiems lipazių-proteazių kokteiliams. Nepamainoma priemonė naujų fermentų kūrimui - baltymų inžinerija. Viena naujausių krypčių fermentų inžinerijoje – daugiafunkcinių sulietų baltymų kūrimas. Kuriant chimerinius sulietus baltymus, kiekvienu atveju svarbu optimizuoti sujungimui naudojamo peptido-jungtuko prigimtį (lankstus/nelankstus) ir ilgį bei įvertinti, kokią įtaką šios dvi jungtuko savybės turės tikslinio fermento aktyvumui bei stabilumui. Visgi, sulieti baltymai – nauja ir tik besivystanti baltymų inžinerijos dalis, todėl pagrindinis projekto tikslas - ugdyti studento mokslininko biotechnologo kompetencijas, atliekant naujų sulietų fermentų kūrimą bei jungtuko prigimties įtakos bifunkcinių lipazė-proteazė fermentų aktyvumui ir stabilumui tyrimus, taip plečiant prieinamų efektyvių biokatalizatorių spektrą bei suteikiant naujų fundamentinių žinių apie sulietų fermentų veiklą.


Paraiškų informacija

Paraiškos gavimo data: 2019-03-12
Nr. Vertinimo kriterijus Finansavimo statusas Vertinimo balas
1. Tinkamumo vertinimas Taip (2019-05-08)
2. Naudos ir kokybės vertinimas Taip (2019-06-11) 83.00
Paraiškoje nurodyta projekto vertė: 1 877,93 Eur
Prašoma finansavimo suma: 1 877,93 Eur

Sutarties informacija

Projekto veiklų įgyvendinimo pabaiga: 2019-08-31
Sutarties pasirašymo diena: 2019-07-01
Sutarties galiojimo pabaiga: 2019-11-29
Projekto išlaidų suma, Eur Finansavimas, Eur Apmokėta išlaidų suma, Eur Išmokėtas finansavimas, Eur
1 877,93 1 877,93 1 877,93 1 877,93

Stebėsenos rodiklių pasiekimai

Eilės numeris Stebėsenos rodiklio pavadinimas Matavimo vienetas Siektina reikšmė pasirašytose projektų sutartyse Pasiekta reikšmė
1 Tyrėjai, kurie dalyvavo ESF veiklose, skirtose mokytis pagal neformaliojo švietimo programas Skaičius 1.00 1.00

Paskutinė atnaujinimo data: 2021-05-08 07:55

Susiję įrašai